Roosterbrood.

    Ingredienten
  • 800 gr bloem.
  • 1 tl Zout.
  • 1 tl Suiker.
  • 2 tl Gist.
  • 2 etl Olijfolie.
  • 500 ml Handwarm water.
  • Bereiding:

    Je kan natuurlijk alles alleen met de hand doen, maar ik heb meer te doen,
    dus ik laat het zware werk aan de machine over.
    Doe de bloem, het zout, de suiker, het gist en de olijfolie in een kom.
    Zet de machine aan, en giet met kleine beetjes het handwarme water er bij.
    Het water moet handwarm zijn, om het gist te activeren.
    Als het deeg een bal gaat vormen, haal je het uit de machine,
    en ga je het met de hand nog een paar minuten kneden,
    tot je een mooi soepel en elastisch deeg hebt gekregen.
    Nu kan je het deeg in een kom doen, afdekken met een theedoek,
    of wat folie, en op een warme plaats laten rijzen tot het volume ongeveer is verdubbeld.
    Het rijzen duurde bij mij ongeveer een half uur, tot 3 kwartier.
    Als het deeg is gerezen, neem je het uit de kom, en kneed je het vervolgens kort nog een keertje.
    Maak een bal, en verdeel het deeg in 2, 4, 8, 16 stukken.
    Maak eerst een balletje van het stukje deeg, en druk deze vervolgens plat
    (op het rooster rijst het broodje ook nog eens), en vorm het met de hand een beetje bij.
    Het mogen best onregelmatig gevormde broodjes worden.
    (beetje speels effect, en geen perfecte bollen)
    Leg het platte stukje deeg op je inmiddels hete rooster
    (bij mij vanaf ongeveer 150°C), en zodra er aan de onderkant grillmarks verschijnen,
    draai je het broodje om.
    Afhankelijk hoe dik je broodje wordt, kan je ook eventueel de zijkanten even mee grillen.
    De broodjes zijn klaar, als je er op klopt, en ze klinken een beetje hol.