MOINK BALLS

    Ingredienten voor 30 ballen.
  • 750 gram rundergehakt
  • zakje geraspte Parmezaanse kaas (40 gram)
  • 1 losgeklopt ei
  • 60 gram gekruid paneermeel
  • 2 eetlepels fijngehakte knoflook
  • 1 theelepel zeezout
  • 1 theelepel versgemalen zwarte peper
  • 118 ml melk
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 2 theelepels gedroogde peterselie
  • 300 gram ontbijtspek
  • cocktailprikkers

    Ingredienten voor de rub.
  • 1/4 cup (60 gram)bruine basterd suiker (goed aangedrukt)
  • 1/4 cup (35 gram)paprika poeder (gewone, niet de hete)
  • 1/4 cup zeezout
  • 3 eetlepels versgemalen zwarte peper
  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • 2 theelepels uienpoeder
  • 1 theelepel cayennepeper

    Ingredienten voor de barbecue saus.
  • 6 eetlepels donker bruine basterdsuiker
  • 1/2 cup appel azijn
  • 1/4 cup molasse (eko winkel, je kan ook stroop gebruiken)
  • 1/4 cup honing
  • 1/4 cup Worcstershire sauce
  • 3 eetlepels bruine rum
  • 2 eetlepels gele mosterd (Amerikaanse mosterd, te vinden bij de toko)
  • 1 eetlepel chili poeder (van echte pepers, dus niet een mengsel!!)
  • 2 theelepels vers gemalen zwarte peper
  • 2 theelepels knoflook poeder
  • 1 theelepel gemalen piment (toko)
  • 1/4 theelepel gemalen kruidnagelen
  • 4 cups ketchup
  • zeezout

Bereiding:

RUB:
Meng alles door elkaar, dit kun je het beste met je vingers doen want het paprika-, en knoflookpoeder wil nog weleens geklonterd zijn, en je rub is klaar.
In plaats van donkerbruine basterd suiker kun je ook licht bruine gebruiken, of ruwe rietsuiker gebruiken.
Bewaar je rub luchtdicht en op een donkere plaats, dan blijft hij een aantal maanden goed.

Barbecue saus:
Doe alle ingrediënten, behalve de ketchup, in een pan met een dikke bodem en breng tegen de kook aan.
Laat een minuut of 5 zachtjes door koken totdat alles is opgelost, goed roeren!
Voeg de ketchup toe en breng aan de kook, blijf roeren want de ketchup wil nog weleens spetteren.
Voeg zout en peper naar smaak toe.

MOINK BALLS
Meng de ingrediënten van de balletjes goed door elkaar en draai er balletjes van die iets kleiner zijn dan een golfbal (ik had ruim 30 balletjes).
Bestrooi de balletjes met barbecue rub.
Wikkel een half plakje ontbijtspek om de balletjes en zet dit vast met een cocktailprikkertje.
Zet je MOINK Balls in de koelkast.
Steek je WSM, of andere smoker, aan en laat hem op temperatuur komen, tussen de 225 F en 250 F (107 C – 121 C).
Gebruik voor de MOINK Balls Hickory rookhout, of appel-, of kersenhout is ook erg lekker!
Barbecue de MOINK Balls een uur en bestrijk ze met barbecuesaus.
Laat ze nog een half uur in de smoker en ze zijn klaar!
Je kunt deze ballen natuurlijk ook in een gewone barbecue maken, grill ze dan wel indirect.
Omdat je de temperatuur niet zo laag krijgt in een gewone barbecue denk ik dat je dan aan een uurtje tot vijf kwartier wel genoeg hebt.