Barbecuesaus

    Ingredienten
  • 6 eetlepels donker bruine basterdsuiker.
  • 1/2 Cup appelazijn.
  • 1/4 Cup Molasse (stroop).
  • 1/4 Cup Honing.
  • 1/4 Cup Worcstershire saus.
  • 3 Eetlepels bruine rum.
  • 2 Eetlepels gele mosterd.
  • 1 Eetlepel chilipoeder (van echte pepers, geen mengsel).
  • 2 Theelepels vers gemalen zwarte peper.
  • 2 Theelepels knoflook poeder.
  • 1 Theelepel gemalen piment (toko).
  • 1/4 theelepel gemalen kruidnagelen.
  • 4 Cups ketchup.
  • Zeezout.
  • Bereiding:

    Doe alle ingrediënten, behalve de ketchup, in een pan met een dikke bodem en breng tegen de kook aan.
    Laat een minuut of 5 zachtjes door koken totdat alles is opgelost, goed roeren!
    Voeg de ketchup toe en breng aan de kook, blijf roeren want de ketchup wil nog weleens spetteren.
    Voeg zout en peper naar smaak toe.
    Zet het vuur iets lager en laat de saus een half uurtje door pruttelen, roer af en toe door,
    de saus is nu donker en dik.
    Je kunt de saus meteen gebruiken, je kunt hem ook in gesteriliseerde hak potten doen.
    Kook de potten en deksels vijf minuten en zet ze op een schone theedoek.
    Vul tot de rand met de saus en zet ze 5 minuten op z’n kop.
    Laat ze rustig afkoelen op een tochtvrije plaats,
    het dekseltje zal weer verzegelen zo weet je dat ze goed ingemaakt zijn.
    Ze blijven nu minimaal een half jaar goed buiten de koelkast.
    Aangebroken potten blijven maanden goed in de koelkast.
    Als je de saus direct gebruikt kan hij vrij scherp en kruidig smaken,
    laat je de saus een week of twee rijpen dan zal hij veel milder zijn